By Knihovna CVUT v úterý 5. leden 2016
Rubrika: Informační zdroje

Aktuality ze světa čísel (HelgiLibrary)

Faktografické databáze nabízejí nejrůznější informace ze světa statistických údajů. Můžete tak například zjistit, jak jsou na tom české domácnosti s financemi.

 

Češi milují své banky. Na konci roku 2014 jim svěřili celkem Kč 1,900 mld. svých úspor. To představuje téměř 45% hrubého domácího produktu, či v průměru Kč 180,000 na osobu. Je to hodně jak v absolutním měřítku, tak především relativně. Zatímco naši západní sousedé většinu svých finančních prostředků investují do penzijních, investičních fondů a do životního pojištění, bankovní vklady tvoří u nás zhruba 80% veškerého finančního majetku českých domácností. Podle údajů OECD mají více v depozitech uloženo už jen Turci.

Navíc, dvě třetiny těchto retailových depozit tvoří běžné účty, které v průměru vynášejí jen okolo 0.15%. Jinými slovy, téměř polovina našeho finančního majetku nám vydělává zhruba tolik, jako balík peněz napěchovaný pod matrací. Dříve banky vydělávaly až polovinu své úrokové marže z klientských depozit, ale časy se mění. Nízké úrokové sazby a nedostatečná poptávka po úvěrech začíná vadit i bankám.

Deutsche Skatbank byla zřejmě první bankou v Evropě, která zavedla zápornou úrokovou sazbu na klientské vklady. Opatření se týkalo pouze vkladů převyšujících EUR 500,000 a mělo své klienty přimět investovat do produktů generujících alespoň nějaké poplatky.

Nastala doba trochu poškádlit i českého konzervativní střadatele?

 

 

 

 

Zdroj informace: HelgiLibrary