By Knihovna CVUT v neděle 16. červen 2019
Rubrika: Informační zdroje

Doktorandské dny

Doktorandské dny svým obsahovým zaměřením vychází z kurzu pro doktorandy “Informace pro vědu a výzkum”. 

Jedná se o tematické dny pro studenty doktorandského studia i další zájemce, kteří se chtějí seznámit s nabízenými tématy (viz níže) nebo si chtějí své znalosti v daných oblastech prohloubit. Cyklus přednášek se koná v rámci HR Award.

{slider title="Podrobnější informace" class="icon" open="false"}

V rámci jednotlivých bloků získáte v jednu chvíli a na jednom místě ucelený přehled o tématech, která se k dané oblasti vztahují. Budete se moci zeptat na to, co vás zajímá. Oblastem, které se ukáží pro posluchače nejasné, problematické či více zajímavé, se může v rámci daného bloku věnovat více času.

Naším záměrem je poskytnout soubor informací, rad a dovedností, které by účastníkům usnadnily práci jakožto budoucím autorům vědeckých publikací: na cestě od vyhledávání informačních zdrojů a získávání informací, přes jejich hodnocení, organizaci až po využití při publikování v odborných časopisech a následném vykazování jejich publikační činnosti.

Dopolední bloky ("basic") jsou věnovány základnímu seznámení s oblastmi, které se k danému tématu vážou. Odpodelní bloky ("advanced") už se věnují podrobněji vybraným specifickým tématům, v mnoha případech navazujícím na základní znalosti z dopoledního bloku.

{/sliders}

Nově se Doktorandské dny organizují "vzdáleně". Jednotlivé bloky budou natáčeny a online přenášeny přes Teams. 

Na co se můžete těšit:

Program jednotlivých dní, podrobnější informace a registrační formulář najdete níže na stránce. 

 Proběhlo:

Místo konání:

Tematické bloky:

{tab title="Věda a výzkum" alias="Věda a výzkum" color="green"}

Věda a výzkum

27. 4. 2023

Tematický blok je zaměřen na citační databáze a jejich praktické využití ve vědecké práci. Citační databáze lze využít k vyhledání relevantní literatury pro své výzkumné téma, k získání přehledu o tom, co se v této oblasti událo, včetně nejnovějších poznatků. Také je můžete použít k vyhledání vhodného časopisu pro publikování svých výsledků bádání. Dozvíte se jaké metriky existují a co říkají o článku či autorovi článku. 

Součástí tohoto bloku bude i seznámení s metodikou hodnocení vědy a výzkumu v České republice. 

Program:

Dopoledne

Odpoledne

Registrace:

{convertforms 18}

{tab title="Informační zdroje" alias="Informační zdroje" color="red"}

Informační zdroje

3. 11. 2022

9.00 - 12.00 sekce "Basic" (základní informace)

13.00 - 15.00 sekce "Advanced" (nadstavbové informace a zajímavosti)

Na začátku každé vědecké práce by mělo být samozřejmostí mít přehled o stavu řešení dané problematiky. Vědět, kdo se zrovna tímto úkolem zabývá, jakým způsobem jej řeší, v jaké fázi se daná řešení nachází. V tom vám velmi usnadní práci, budete-li se orientovat a znát různé informační zdroje a budete-li umět efektivně v těchto zdrojích vyhledávat a budete vědět, jak se dostat k plným textům, když nejsou k dispozici přímo online.

Odkaz do Teams: zde

Program:

Dopoledne

Odpoledne

Registrace na přednášky:

{convertforms 14}

{tab title="Autorské právo" alias="Autorské právo" color="yellow"}

Autorské právo

1. 12. 2022

9.00 - 12.00 sekce "Basic" (základní informace)

13.00 - 15.00 sekce "Advanced" (nadstavbové informace a zajímavosti)

V průběhu své práce se vědci nejednou potýkají s problematikou autorského práva. Na jedné straně užívají autorská díla jiných autorů (texty, obrázky aj.), na straně druhé se sami stávají autory, jakmile vytvoří dílo splňující znaky díla autorského. Problematika autorského práva spadá pod oblast ochrany duševního vlastnictví, kam patří i další velký tematický okruh ‒ ochrana práv průmyslových. Této problematiky se lehce dotkneme a ujasníme si základní pojmy a možnosti různých průmyslových ochran. Navíc patentová literatura je velmi zajímavým a mnohdy jedinečným zdrojem informací pro technické obory.

Oblast autorskoprávní je také úzce spjatá s problematikou citování, autorské etiky (integrity) a plagiátorství.

Odkaz do Teams: zde

Program:

Dopoledne

Odpoledne

Registrace na přednášky:

{convertforms 15}

{tab title="Open Access" alias="Open Access" color="orange"}

Open Access

23. 2. 2023

9.00 - 12.00 sekce "Basic" (základní informace) 

13.00 - 15.00 sekce "Advanced" (nadstavbové informace a zajímavosti)

Odkaz na teams: zde

Otevřený přístup (Open Access, OA) znamená bezplatný neomezený online přístup k vědecké literatuře a k odborným informacím, zejména k plným textům vědeckých článků publikovaných v recenzovaných časopisech, k monografiím, konferenčním publikacím a dalším zajímavým a i cenným informačním zdrojům.

Co tento relativně stále nový trend ve vědeckém publikování způsobuje - jaký je jeho přínos i jaká s sebou přináší negativa, bude obsahem tohoto bloku. Poskytneme vám kompletního průvodce Open Access publikováním a také se dotkneme oblasti FAIR dat.

Program:

Dopoledne:

 
Odpoledne:

Registrace:

{convertforms 17}

{tab title="Vědecké publikování" alias="Vědecké publikování" color="blue"}

Vědecké publikování

23. 3. 2022

9.00 - 12.00 sekce "Basic" (základní informace) 

13.00 - 16.00 sekce "Advanced" (nadstavbové informace a zajímavosti)

Tento blok je v režii redakce našeho univerzitního recenzovaného časopisu Acta Polytechnica. Její pracovníci vás provedou procesem tvorby odborného článku: jak jej napsat, co zde uvádět, jaká by měla být jeho struktura, jak je to s odbornou angličtinou aj. Poví vám, jak probíhá recenzní řízení, jak se hodnotí kvalita vědeckého textu. Bude se (opět) řešit otázka publikační etiky a autorského práva. Seznámí vás s publikačními standardy a systémy pro vědecké publikování (OJS).

Program:

Dopoledne

9:00 – 10:00        

10:00 – 10:30   

10:30 – 10:50   

11:00 – 12:00

Odpoledne

13:00 – 14:30

14:30 – 15:15

15:15 – 16:00

Registrace:

{convertforms 16}

 {/tabs}