By Tereza Nováková v pátek 28. duben 2023
Rubrika: Informační zdroje

Slovenská národná knižnica spouští portál DIKDA

DIKDA byl největším projektem digitalizace písemnictví na Slovensku a svým rozsahem byl jedinečný v kontextu celé Evropy. SNK ho úspěšně realizovala v letech 2012 – 2015.

Digitálna knižnica a digitálny archív (DIKDA) je portál Slovenskej národnej knižnice, který každému registrovanému uživateli nabízí „bezplatně, online a z jakéhokoliv místa Evropského hospodářského prostoru autorsky volná a obchodně nedostupných díla (OND)".

DIKDA byl největším projektem digitalizace písemnictví na Slovensku a svým rozsahem byl jedinečný v kontextu celé Evropy. SNK ho úspěšně realizovala v letech 2012 – 2015.

Jeho cílem byla kvalitní masová digitalizace fondů knihoven a archivů a ochrana tištěného písemného kulturního dědictví. Díky tomu vznikla platforma pro moderní a efektivní práci s digitalizovanými texty, což umožňuje využívání děl pro výukové, vědecko-výzkumné a osvětové účely.
Více informací o projektu najdetezde

Práce s portálem 

Než začnete pracovat s databází, je nutné se registrovat. Kliknete na Přihlásit, vyplníte své jméno, příjmení a e-mail. Na uvedený e-mail vám přijde výzva k potvrzení e-mailové adresy. Po jejím odsouhlasení je Vaše registrace dokončena. 

Portál funguje stejně jako v případě Národní digitální knihovny (díla jsou zde zpřístupněna pouze v režimu čtení s možností fulltextového vyhledávání).
Portál můžete filtrovat podle jednotlivých sbírek nebo procházet podle typu licence, dokumentu, autora apod. Vyhledávat se dá i v plném textu. Pokud chcete prohledávat pouze OND, pak při prohlížení zadejte "Filtrovat podle licence" a pak klikněte na "Přístupné online - obchodne nedostupné diela".

Související Články